top of page

7 moduri de a ști că ai un coach bun

(1) Coachul tău este de nedezamăgit, te apreciază necondiționat, nu te judecă.
Simți că poți împărtăși orice coachului tău, lucruri pe care poate nu le-ai spus nimănui altcuiva. Coachul creează un spațiu în care să te simți în siguranță, astfel încât să scoți la lumină lucruri pe care poate le-ai evitat în trecut. În conversația de coaching, vrei să le împărtășești, trecând peste nevoia de a le evita în continuare, peste rezistența în fața propriului progres. Un coach bun nu se așteaptă ca tu să fii sau să răspunzi în vreun fel, pentru că nu aduce în conversația voastră propriile credințe, judecăți, nu are nicio agendă.
Acest prim punct este esențial, dar nu suficient.

(2) Coachul are curajul să fie 100% onest și să îți spună lucruri pe care uneori îți e greu să le auzi.
Un coach bun îți oglindește ceea ce vede, ceea ce ai spus și uneori ceea ce a rămas nespus. Unele lucruri te fac să zâmbești, altele poate te fac să plângi. Însă întotdeauna te luminează, întotdeauna te împuternicesc, întotdeauna te aduc înspre tine și ariile pe care tu le poți controla. Coachul nu îți arată că greșești, ci te invită să privești situația dintr-un alt unghi. Subliniază când felul în care gândești se bazează pe percepții, nu pe fapte, putând astfel să faci diferența dinte fapte și propriile tale povești referitoare la acele fapte.

(3) Simți că înțelege exact ceea ce vrei să spui, chiar și tu atunci când nu reușești să te exprimi foarte clar.
De-a lungul conversației voastre, coachul spune lucruri care îți arată că te înțelege, că te ascultă cu multă atenție și concentrare. Discuția curge, nu se împiedică nici în semantică nici în jargon de self-help. Abia aștepți conversațiile voastre, chiar dacă s-ar putea să fie inconfortabile, sau poate tocmai de aceea :).
Chiar dacă de-a lungul sesiunii e greu, ai acel sentiment de încredere că vei progresa, că la finalul ei vei fi într-un loc mai bun decât cel în care erai la început.

(4) Coachul are capacitatea de a menține conectarea la o viziune mai largă asupra vieții tale, fără a neglija în niciun fel situația ta curentă.
Indiferent de subiectul pe care te concentrezi într-o sesiune de coaching, nicio clipă coachul nu uită experiența și viziunea ta asupra propriei vieți. Astfel, el abordează situația curentă folosind perspectiva mai largă asupra vieții tale. Nu doar că nu se lasă prins de tot ceea ce spui, ci te desprinde și pe tine, prin întrebări și curiozitate.
(5) Un coach bun te ajută să faci schimbări profunde și sustenabile, replicabile în mai multe arii din viața ta.
Poți folosi cele învățate despre tine nu doar în rezolvarea situației curente, ci și în viitor. Schimbările le faci la nivel emoțional, nu doar intelectual.
(6) Un coach bun îți oferă un permanent sentiment de înaintare și de renunțare la idei și credințe care te țin pe loc.
Conversațiile de coaching te duc mai departe. Un coach bun nu te lasă să te învârți la nesfârșit în cerc, ci menține conversația concentrată pe nevoile, limitele și valorile tale. Schimbarea de perspectivă este atât de puternică, încât nu îți mai aduci aminte cum gândeai înainte de conversația de coaching.
(7) Îți simți coachul tot timpul de partea ta, obiectiv, deschis, disponibil.
Chiar dacă nu este fizic tot timpul prezent în viața ta, știi că te susține și este acolo atunci când ai nevoie, chiar și în afara sesiunilor programate, îți răspunde fie prin email, mesaje scrise sau telefon.

33 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page